• Vansbrosimningen

    Gör det inte svårare än det redan är.
    Fråga efter våra KlassikerProdukter.

Vansbrosimningen

3 000 meter simning i öppet, inte sällan kyligt, vatten, varav den sista kilometern motströms. Det är en tuff uppgift alla dagar i veckan. Så gör det inte svårare än det redan är. Bland våra KlassikerProdukter hittar du kvalitetsprylar som inte bara håller kroppstemperaturen uppe, utan ger dig flytkraft och fart i vattnet. Och som låter dig njuta fullt ut av folkfesten och frihetskänslan som kommer med att lämna bassängens trygghet för ett av världens främsta open water-lopp.

Tips inför din första tävling

För dig som ska simma Vansbrosimningen eller något annat open water-lopp har vi samlat några handfasta tips om stort och smått. Se, lyssna och lär!

Sista minuten-tips

Nu är det snart dags för 10 000-tals simmare att hoppa i plurret uppe i Vansbro. Kanske är du en av dem. Och kanske gör du det för första gången. I så fall bör du definitivt kolla in våra tips & råd inför loppet. Några av tipsen har vi listat i punktform, medan andra är inbakade i den lilla filmen ovan. Trevlig läsning!

– Våtdräkten. Det är enklast att ta på sig våtdräkten när man är varm och torr. Att kavla upp ärmar och ben samt ha strumpor på sig är ytterligare två knep som kan göra det lättare att komma i dräkten. Är det kallt i vattnet kan handskar sockor och/eller en extra huva i neopren-material vara guld värt. Så länge det inte är någon simhud mellan tår och fingrar är det fullt tillåtet på Vansbrosimningen.

– Utnyttja strömmen. Simma mitt ute i älven den första biten för att slippa trängseln. Under de inledande två kilometrarna utnyttjar du dessutom Vanåns ström på bästa sätt genom att ligga mitt i strömfåran. Det omvända gäller den sista kilometern då du simmar motströms. Simma nära bryggorna där motströmmen är mindre kraftig.

– Vattnet suger. Ta rygg på någon som verkar lite snabbare än dig och utnyttja suget bakom denne. Det sparar du mycket tid och kraft på samtidigt som du kan hålla ett jämt och fint tempo.

– Håll dig varm. Det är viktigt att värma upp och att inte bli kall innan starten går. Ofta vill man ha med sig lite överdragskläder och andra småsaker till starten. Innan man hoppar i vattnet lägger man dessa i en mindre väska som man fäster sitt nummer på, så kan man lämna den i uppsamlingskärlen vid starten. Sedan hämta ut dem efter loppet. Supersmidigt!

– Skavsårsskydd. En del simmare behöver smörja in armhålor och bröstvårtor för att inte få skavsår. Ett annat tips är att tejpa bröstvårtorna för att undvika skav.

Välj din våtdräkt

Våtdräkten håller dig varm, ger dig flytkraft och skyddar dig mot UV-strålar. Dräkten ska vara tillverkad i neopren och vara tillverkad för simning, vilket bland annat märks i rörligheten kring axlar och armar. Tjockleken ska vara cirka två mm i ärmar och ben och minst tre mm över bröstet. Dräkten ska sitta tight så att inte för mycket vatten kommer in under simningen. När man testar den på land ska den nästan kännas för tight. Väl i vattnet blir känslan och passformen annorlunda.

Erbjudande

10 % rabatt på våtdräkt. Lokala avvikelser kan förekomma.

10% Rabatt på våtdräkt. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Rätt utrustning för Vansbrosimningen

Att simma är en effektiv och skonsam träningsform som i grunden inte kräver någon speciell utrustning. Det finns dock en handfull bra grejer som gör din simning både enklare, roligare och säkrare – inte minst om du ska simma tre kilometer i en öppen älv. Kolla in filmen där Alexander på Team Sportia Barkarby delar med sig av sina tips runt vilken utrustning du behöver – och inte behöver på Vansbrosimningen.

Simglasögon

Simglasögon är en billig försäkring mot stänk, tår och armbågar i ögonen. Det absolut viktigaste är att hitta ett par som sitter bra på ditt huvud och runt dina ögon, men välj gärna ett par utvecklade för simning i öppet vatten. De är betydligt större än de Therese Alshammar använder. Välj gärna en modell som även har rejäla remmar och ett utökat imskydd. För att slippa imma på glasögonen finns dessutom en särskild spray som är väldigt effektiv. Den kommer spara dig många svordomar under träning och tävling!

20% På tillbehör vid köp av våtdräkt. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Erbjudande

20 % rabatt på tillbehör vid köp av våtdräkt.

Vad är en KlassikerProdukt?

En Svensk Klassiker är ett styrkeprov som kräver mod, vilja och uthållighet. Men det är också en upplevelse för livet som du för alltid kommer att vara stolt över. Se till att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Tillsammans med En Svensk Klassiker har vi valt ut en serie KlassikerProdukter som ger dig bästa möjliga start på utmaningarna och som vi av egen erfarenhet vet fungerar för både träning och lopp.

Tre saker som utmärker en KlassikerProdukt:

– Den är genomgående av hög kvalité och byggd för att klara en hög träningsvolym.
– Den finns i både dam och herr.
– Den är särskilt rekommenderad av personer som genomfört de olika Klassikerloppen under många år och på olika ambitionsnivå.

Håll utkik efter Klassikerprodukterna när du besöker din närmaste Team Sportia-butik!