• Engelbrektsloppet eller 9 mil till Mora

    Gör det inte svårare än det redan är.
    Fråga efter våra KlassikerProdukter.

En Svensk Klassiker på skidor

Det 60 kilometer långa Engelbrektsloppet med start och mål i Norberg, eller klassikernas klassiker – det nio mil långa loppet mellan Sälen och Mora. En av dem räcker för dig som siktar på En Svensk Klassiker, men faktum är att många väljer att köra båda två. För den som är rätt förberedd är ett långlopp på skidor ett av de häftigaste idrottsevenemang man kan delta i. Dåligt tränad och med taskig utrustning är det en lång och utdragen pina. Kom in till närmaste butik och kolla in våra KlassikerProdukter så hjälper vi dig att prova ut rätt grejer för en lyckad dag i fädrens spår.

Skidorna avgör allt

Ett par skidor anpassade efter just din teknik, vikt, förmåga och ambitionsnivå är helt avgörande för vilken upplevelse du får i skidspåret. Framförallt om du ska åka ett långlopp. Det är dock inte alltid så lätt att veta vad man ska välja i djungeln av spann, belag och skidor. Därför har vi tagit fram Längdskidsväljaren som ger dig värdefulla tips och råd inför ditt skidval.

Skaffa skidor med rätt spann

Är du nybörjare när det gäller längd? Då har du kanske inte hört talas om spann – det mest centrala begreppet inom klassisk längdåkning. Spann är den delen på skidan som avgör hur ditt fäste blir i snön. Det är där du lägger vallan. Har skidan för hårt spann för din kroppsvikt blir det svår att trycka ner den ordentligt och du får därmed inget fäste. Är spannet för mjukt får du visserligen bra fäste, men glidet i backarna försämras. För att få det optimala fästet måste man därför mäta spannet på skidan i förhållande till din kroppsvikt för att se var du ska placera vallan. Välkommen till din lokala Team Sportia-butik så hjälper vi dig att prova ut skidor med rätt spann för dig.

Klassiska misstag när du skall köra långlopp på skidor

Klicka här för att se fler klassiska misstag!

Erbjudande

Vi hjälper dig mäta ut spann och markera fästzonerna på dina skidor – helt gratis.

Lokala variationer kan förekomma och tjänsten erbjuds inte i alla butiker.

0: Gratis spannutprovning vid köp av skidor. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Vilka bindningar ska man ha?

Det finns i princip bara två olika bindningssystem på marknaden. Salomons SNS och Rottefellas NNN. Funktionsmässigt är de båda systemen likvärdiga. Låt därför pjäxan avgöra vilket system du väljer. Välj den pjäxa som sitter bäst på din fot och ta sedan en bindning som passar pjäxan. Har du redan ett par pjäxor kan du ta med dig dessa till butiken, så blir det garanterat rätt. Håll koll på vilket system du har när du sedan köper skidor eller rullskidor.

Träna inför nio mil

Hur ska man egentligen träna inför ett lopp där man ska åka skidor en hel dag? Långa distanspass i skidspåret, hårda backintervaller på barmark eller oändligt med timmar på gymmet? I filmen bjuder en av våra experter, Patrik på Team Sportia i Uppsala, på en uppsjö av användbara träningstips.

Erbjudande

20 % på tillbehör & kläder vid köp av ett par skidor/skidpaket för minst 3 999 SEK.

20% På längdkonfektion vid köp av ett par skidor/skidpaket för minst 3999 SEK. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Vad är Engelbrektsloppet?

Visste du inte att Engelbrektsloppet är en del av En Svensk Klassiker? Då är du inte ensam. Det sex mil långa loppet med start och mål i Norberg är fortfarande relativt okänt jämfört med andra lopp, men antalet deltagare ökar kraftigt för varje år! Några av anledningarna till den ökande populariteten kan vara den natursköna banan och närheten till Stockholm (bara två timmar med bil). För dig som siktar på En Svensk Klassiker kan du alltså välja Engelbrektsloppet  – eller varför inte köra båda två?

Vallaskola – Fästvalla

Vallning är det överlägset största samtalsämnet inom längdvärlden – och inte undra på det. Med bakhala skidor blir vilket träningspass eller lopp som helst en mardröm. Det gäller både nybörjare och elitåkare. Att bli duktig på att valla är därför extremt viktigt inom längdsporten. För dig som vill lära dig grunderna kan vi varmt rekommendera vår vallaskola med Patrik Ingesson, som driver Team Sportia-butik och hjälper stjärnorna i Piteå Elit, en av Sveriges främsta skidklubbar, med att få rätt fäste och glid.

Erbjudande

Köp tre burkvallor – få den fjärde gratis.

0: Köp tre burkvallor - få en gratis. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Vallaskola - Glidvalla

Högflor, lågflor och syntetiska glidvallor – det är mycket att hålla koll på i vallaboden. I den här filmen har vi samlat tipsen som hjälper dig att få rätt förutsättningar när du ställer dig på startlinjen i Sälen eller Norberg.

Underkläder som andas

Att använda funktionskläder vid träning är en självklarhet för de allra flesta. Men underkläderna glöms ofta bort. Med kalsonger eller trosor i bomull bryts hela kedjan och en stor del av vinsten med funktionskläder går förlorad. Använd funktionsunderkläder som andas så slipper du den kalla och blöta känslan mot kroppen.

Erbjudande

Få funktionskalsonger/-trosor på köpet när du köper underställ med WindStopper.

0: Få funktionskalsonger/-trosor på köpet. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet
20% när du köper vätskebälte och skidhandskar tillsammans. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Erbjudande

20 % rabatt när du köper vätskebälte och skidhandskar tillsammans.

Rullskidor

Varför vänta på snö när man kan åka skidor året runt? Skidåkning är en perfekt träningsform 365 dagar om året, där du tränar teknik, kondition, koordination och styrka – samtidigt. Rullskidåkningen är dessutom en väldigt skonsam träningsform som ger effektiv träning för hela kroppen.

Pjäxor & stavar för rullskidor

Även om dina befintliga längdpjäxor funkar precis lika bra för rullskidsåkning kan det vara bra att ha ett separat par för rullskidorna. Vid rullskidåkning slits nämligen pjäxorna mycket av småsten och annan smuts som stänker upp från asfalten. Ett bra tips kan vara att använda dina gamla längdpjäxor för rullskidsäsongen och satsa på nya skor till vintern. När det gäller stavar kan du också använda samma som för vintern, så länge du byter ut snötrugorna mot hårdmetallspetsar. Kör du mycket rullskidor bör du dock ha separata asfaltsstavar.

20% på längdstavar vid köp av rullskidor. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Erbjudande

20 % rabatt på längdstavar vid köp av rullskidor.

Både hjälm och handskar är ett måste

Att alltid utrusta sig med både hjälm och handskar är det som gäller när man kör rullskidor. Hjälmen är en självklarhet för de flesta, men handskarnas betydelse är det många som underskattar. Handskarna skyddar mot skav och blåsor från stavarna, men kanske framförallt mot stora skrubbsår i händerna om olyckan skulle vara framme.

Erbjudande

Säkerhet är huvudsaken – därför ger vi dig 15 % rabatt på valfri cykelhjälm.

15% på valfri cykelhjälm. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Vad är en KlassikerProdukt?

En Svensk Klassiker är ett styrkeprov som kräver mod, vilja och uthållighet. Men det är också en upplevelse för livet som du för alltid kommer att vara stolt över. Se till att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Tillsammans med En Svensk Klassiker har vi valt ut en serie KlassikerProdukter som ger dig bästa möjliga start på utmaningarna och som vi av egen erfarenhet vet fungerar för både träning och lopp.

Tre saker som utmärker en KlassikerProdukt:

– Den är genomgående av hög kvalité och byggd för att klara en hög träningsvolym.
– Den finns i både dam och herr.
– Den är särskilt rekommenderad av personer som genomfört de olika Klassikerloppen under många år och på olika ambitionsnivå.

Håll utkik efter Klassikerprodukterna när du besöker din närmaste Team Sportia-butik!