• 30 mil runt Vättern

    Gör det inte svårare än det redan är.
    Fråga efter våra KlassikerProdukter.

30 mil runt Vättern

Varje sommar lämnar över 23 000 cyklister från hela världen Motala för en 300 km lång, vacker men strapatsrik, färd runt Sveriges näst största sjö. Står du inför utmaningen i år? Ta hjälp av någon som vet vad som krävs. I samarbete med En Svensk Klassiker har vi satt samman ett antal värdefulla tips och produkter särskilt utvalda för att stötta dig i din klassikersatsning. Från de självklara prylarna till detaljerna du kanske inte har koll på men kommer att uppskatta desto mer när skymningen sänker sig över Vätterns strand.

Sista minuten-tips

Nu börjar det dra ihop sig på allvar för årets stora mål, 30 mil runt Vättern! För dig som ska hoppa upp i sadeln och trampa de 30 milen längs Vätterns strand har vi samlat några enkla, men ack så viktiga sista minuten-tips, både i punktform och som film.

Tips #6 – Ät rätt

Krångla inte till det där med kosten. Ät bra, varierat och normalt dagarna inför loppet. Vräk inte i dig överdrivet med mat, då blir man bara tung

 

Tips #7 – Dela upp loppet

Att mentalt dela upp loppet i etapper är ett väl beprövat hjälpmedel. Koncentrera dig på att cykla fram till nästa depå. Och tänk hellre på att du har cyklat fyra mil än att du har 26 kvar.

Tips #8 – Var inte för hård mot dig själv

Loppet är en bedrift för alla oavsett vad klockan stannar på när du går i mål. Var inte för sträng i din egen målsättning. Var stolt över din bedrift efteråt.

15% På formgjuten sula eller anatomisk iläggsula. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Erbjudande

15 % rabatt på formgjuten sula eller anatomisk iläggsula vid köp av cykelsko för landsvägscykling eller MTB.

Lokala variationer kan förekomma och tjänsten erbjuds inte i alla butiker.

Välj cykel med omsorg

Insteg-, komfort- eller tävlingsracer. Skillnaderna är små för ögat men viktiga för både din cykelupplevelse och plånboken. Geometri, material och komponentval är viktiga överväganden i valet av ny landsvägsracer. Låter det krångligt? Ta hjälp av vår guide och fråga vår kunniga butikspersonal så ser vi till att du hittar en racer som passar just dig.

Aluminium eller kolfiber?

Ramen är vanligtvis i aluminium eller kolfiber eller en kombination av de båda. Generellt är en aluminiumram lite tyngre och inte heller lika vridstyv men ger tillbaka en cykel som upplevs som lite mer komfortabel att cykla långt med eftersom aluminiumet tar upp vibrationerna bättre. En kolfiberram är mer vridstyv och ger således bättre ”respons” i tramptagen. Den är också lättare men samtidigt dyrare. Kom ihåg att det är skillnad på kolfiber och kolfiber. Hur cykeln tar upp vibrationer från vägbanan eller klarar påfrestningarna vid hård användning har mycket att göra med tillverkningstekniken. Billiga kolfiberramar ska du vara misstänksam mot.

Vad skiljer olika komponenter?

Två märken dominerar komponentmarknaden. Störst är Shimano som delat in sina racerkomponenter i familjer. På Team Sportia börjar man med Sora och går vidare upp i prisstegen med Tiagra, 105, Ultegra och Dura Ace där det sistnämnda är yppersta tävlingsklass. Ju bättre komponentset, desto lättare, styvare, hållbarare och med bättre precision under cyklingen.

Hjulen är superviktiga!

Hjulens prestanda handlar mycket om den roterande massan. Ett tungt hjul som rullar kräver mer kraft än ett lätt hjul. Detta kan påverkas i valet av fälgar, ekrar, ekring och däck. Den andra faktorn är styvheten som gör att du mer effektivt överför kraften i tramptagen till rotation. Detta påverkas genom bland annat fälgprofilen och ekringen. Den tredje faktorn är aerodynamiken och rullmotståndet mot vägbanan. Ett smalare däck (23 mm) ger lägre luftmotstånd men samtidigt högre rullmotstånd. Ett bredare däck (25 mm) rullar bättre och kan upplevas som mer komfortabelt på långa sträckor.

Ska du cykla långt som Vätternrundan bör du inte optimera vikt och styvhet på bekostnad av komfort och rullmotstånd.

20% På cykeltillbehör och cykelkläder samtidigt som du köper racercykel. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Erbjudande

20 % rabatt på cykeltillbehör och cykelkläder samtidigt som du köper racercykel. 

30 mil runt Vättern kräver extrautrustning på cykeln

För dig som cyklar på natten omfattas cykeln av några specialregler vad gäller reflexer och belysning. Något som är lätt att glömma är vikten av en riktigt bra lampa. De flesta av oss cyklar nämligen delvis under dygnets mörka timmar och utan ordentlig belysning kan cyklingen bli både otäck och riktigt farlig.

Erbjudande

20 % rabatt på cykelpump, multiverktyg och sadelväska när de köps tillsammans.

20% På cykelpump, multiverktyg och sadelväska när de köps tillsammans. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Träna smart!

För att genomföra 30 mil runt Vättern brukar riktmärket vara 100 mil i sadeln innan du ställer dig på startlinjen. Räknar du dig inte till en van landsvägscyklist så är det här några saker att tänka på:

Träna rätt saker

Uthållighet, kondition och styrka är det vanligaste som nybörjare börjar träna men kanske inte det viktigaste för ett lopp. Är du ny på cykeln är det viktigare att du lär dig cykla avslappnat, gärna i grupp. Det handlar om att cykla i ett jämt tempo med lyft blick och avslappnad överkropp och lite högre kadens än du vanligtvis är van vid. Du ska kunna äta och dricka cyklandes och bli en hejare på broms- och växlingsteknik.

För dig som är lite mer seriös kan du börja med att lägga upp träningen efter tre huvudspår. Distans, intervall och styrka. Distanspass är allt över två timmar i sadeln. Lugnt tempo och låg arbetspuls. Gärna med inslag av små tempohöjningar. Intervall är tempohöjningar som kan vara både korta och långa. Styrka tränar du gärna i backar med tunga växlar.

Utnyttja suget

Att cykla i klunga är en konst i sig. När man pratar om klungcykling så handlar det om att våga ”ligga på hjul” tätt ihop med den framför. Då minskar luftmotståndet avsevärt och du sparar viktig energi som du behöver för att klara dig runt hela banan. Då krävs att du kan cykla lugnt och jämt så att det inte blir ryckigt för den som ligger bakom och att du vågar ha blicken stadigt riktad framåt och inte på framförvarandes bakhjul. Lär dig också de viktigaste tecknen hur man kommunicerar i klunga. Stopp, sänk farten och hinder i vägen/väjning.

Fyll på med energi!

Det fina med cykling är att du kan äta och dricka ganska obehindrat utan att få problem med magen. Svårigheten är att vänja sig vid ett jämt intag av energi. På långa pass bör du ha två flaskor med dig ut. En med sportdryck och en med vatten. Få för vana att börja stoppa i dig energi tidigt på rundan och gör det sedan regelbundet var 20-30 minut. Börjar du först när du känner att energinivån börjar sjunka är det för sent.  Glöm heller inte det obligatoriska fikastoppet efter 2/3 av passet.

Låt inte utrustningen förstöra upplevelsen

Cykellopp är ofta de lopp som kräver mest prylar. Särskilt om du startar från noll och måste börja med att köpa en cykel. Dels är cykelsporten en pryltung sport i sig. Dels ställer det extra stora krav eftersom det är så långt och sträcker sig över en så stor del av dygnet. Vår kompletta utrustningsguide har lästs av rekordmånga cyklister.

Använd huvudet när du cyklar

2003 införde internationella cykelförbundet obligatoriskt hjälmtvång för alla proffscyklister. Regeln föregicks av ett tragiskt dödsfall under etapploppet Paris-Nice där en cyklist vurpade illa. Hjälmen är din viktigaste livförsäkring i sadeln så köp inte skräp. Läs här om vad du ska tänka på i valet av cykelhjälm.

Erbjudande

Säkerheten är alltid huvudsaken. Därför ger vi 20 % rabatt på cykelhjälm och cykelglasögon när de köps tillsammans.

 

20% På cykelhjälm och cykelglasögon när de köps tillsammans. Fyll i din e-post för att ta del av erbjudandet

Sista minuten-tips

Nu börjar det dra ihop sig på allvar för årets stora mål, 30 mil runt Vättern! För dig som ska hoppa upp i sadeln och trampa de 30 milen längs Vätterns strand har vi samlat några enkla, men ack så viktiga sista minuten-tips, både i punktform och som film.

Den ultimata tipsguiden

Hur ska jag klä mig? Hur lägger jag upp träningen inför loppet? Vad ska jag äta? Hur kör jag i klunga? Frågorna är många när du bestämt dig för att genomföra 30 mil runt Vättern.

Vad är en KlassikerProdukt?

En Svensk Klassiker är ett styrkeprov som kräver mod, vilja och uthållighet. Men det är också en upplevelse för livet som du för alltid kommer att vara stolt över. Se till att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Tillsammans med En Svensk Klassiker har vi valt ut en serie KlassikerProdukter som ger dig bästa möjliga start på utmaningarna och som vi av egen erfarenhet vet fungerar för både träning och lopp.

Tre saker som utmärker en KlassikerProdukt:

– Den är genomgående av hög kvalité och byggd för att klara en hög träningsvolym.
– Den finns i både dam och herr.
– Den är särskilt rekommenderad av personer som genomfört de olika Klassikerloppen under många år och på olika ambitionsnivå.

Håll utkik efter Klassikerprodukterna när du besöker din närmaste Team Sportia-butik!